Wiele osób rozpoczynających treningi powiela ciągle te same pytania. Dobrze, jeśli odpowiedzi szukasz w Internecie, ale bardzo źle, jeśli wysyłasz maile z pytaniami zanim czegokolwiek poszukasz. Często pytanie przypadkowych osób w klubie czy na siłowni jest kiepskim rozwiązaniem. Dlaczego? Bo może się zdarzyć, iż o sposobach na „ukazanie [...]
Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]
[...] Typu Islandzkiego Naturalny: 150 g, Granola orzechowa: 50 g Maliny mrożone: 1 × garść (70 g) Orzechy włoskie: 10 g II śniadanie: Koktajl proteinowy Odżywka białkowa SFD WPC plus protein instant: 40 g Banan: 1 × sztuka (120 g) Masło orzechowe z kawałkami orzechów: 20 g Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu: 330 ml, Obiad: Ryż z sosem i kurczakiem [...]
[...] testosteronem, nandrolonem, insuliną i hormonem wzrostu, hodując przerośnięte narządy wewnętrzne, w tym zmienione patologicznie serce. Ponadto białko serwatkowe (np. WPC, WPI, WPH) przyswaja się o wiele łatwiej i szybciej, w porównaniu do np. wołowiny czy wieprzowiny, dlatego obciążenie organizmu jest o wiele mniejsze, w porównaniu do [...]
[...] niezbędnych, jaką wołowina daje po 120 minutach, białko serwatkowe dało w ciągu ~20 minut! Po prostu mięso ma stosunkowo wolną kinetykę, odwrotnie niż białko serwatkowe (np. WPC). Jeszcze szybszymi formami są: izolat i hydrolizat białka serwatkowego (odpowiednio w skrócie oznaczane, jako WPI I WPH). Dlatego nie powinno dziwić, iż Yates chętnie [...]
[...] przed snem może być korzystny dla pozbywania się tkanki tłuszczowej. Najlepsze efekty odnotowano, gdy podawano proteiny, niezależnie, czy białko serwatkowe, czy kazeinę (WPC+WPI minimalnie przewyższało kazeinę w tym kontekście). Ale nawet „wyklęte i znienawidzone” węglowodany miały wpływ na RER. A co z ograniczeniem tłuszczu w diecie? Kiedyś [...]
Zacząć należy od tego, iż podobnie, jak w wielu innych przypadkach, istnieje stare i nowe. Pierwowzór muay thai ciężko odnieść do stylu praktykowanego obecnie w salach treningowych. Dozwolone tam były techniki zakazane na ringu (uderzenia głową, uderzenia w krocze). Muay boran było związane z używaniem broni, która nie istnieje w stylu trenowanych [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na [...]
[...] nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać do swojego menu produkty, które pozwolą nam okres redukcyjny, ale nie tylko przejść tak, aby nasze kubki smakowe nie ucierpiały. Zaopatrzenie się w białko WPC, stanowić będzie ciekawą formę nowych posiłków, a także pozwoli nam zyskać czas w ich przygotowaniu, który wykorzystać możemy w inny sposób.
Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]
[...] białka mogą odczuwać pewne dyskomforty po jego wypiciu. Np. osoby nietolerujące laktozy mogą doświadczyć dolegliwości płynących z układu pokarmowego po wypiciu klasycznego WPC. Jednak wykorzystanie białka w formie izolatu białek serwatkowych powinno być rozwiązaniem problemu. Podobnie osoby uczulone na białka serwatkowe skorzystać mogą z kolei [...]
[...] Poza tym, w zależności od wieku badania i zastosowanych metod, wyniki będą inne. Tak samo mogą występować mniejsze lub większe różnice w składzie białek serwatkowych (WPC, WPH, WPI). Niemniej, nawet te orientacyjne dane pozwalają na wyciągnięcie ważnych wniosków odnośnie zastosowania poszczególnych protein u sportowców. Tabela celowo [...]
[...] nerek i na krótko wrócił do rywalizacji w kulturystyce. Suplementacja Jeśli chodzi o suplementy i odżywki, zawodnicy chętnie sięgają po WPI (izolat białka serwatkowego), WPC, WPH, glutaminę, kreatynę. Luke narzeka, iż musiał zrezygnować z preparatów przedtreningowych: „Człowieku, to działało naprawdę dobrze. Naprawdę skupiałem się tylko [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
[...] podaż tłuszczów i/lub węglowodanów. Efekty redukcyjne mogą przyspieszać: kofeina (3 - 5 mg na kg masy ciała) 1 - 1,5 h przed treningiem, zielona herbata, białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI), np. 2-3 porcje między posiłkami lub jako uzupełnienie do niskobiałkowego posiłku). Referencje, badania, piśmiennictwo: Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
[...] jak syrop glukozowo-fruktozowy) oraz szkodliwe dla człowieka tłuszcze (szczególnie trans). Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z proteiny serwatkowej (WPC) oraz przesunąć czas jedzenia węglowodanów na godziny przedpołudniowe. Wiemy też, iż oporność insulinowa jest najmniejsza rano, a największa wieczorem. Osoby mające [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] chcesz „dietę cud Knife’a”, to wygląda ona następująco: 40-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe, 2-3.2 g protein na kg masy ciała, dziennie wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej [...]
Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]